Cuhman & Wakefiled: Activitatea de dezvoltare pe piața de retail și-a redus motoarele în 2021. Doar trei dezvoltatori au deschis parcuri de retail

Cuhman & Wakefiled: Activitatea de dezvoltare pe piața de retail și-a redus motoarele în 2021. Doar trei dezvoltatori au deschis parcuri de retail

Puțin peste 31.000 de mp de noi spații de retail au fost livrate în primele nouă luni din acest an, iar stocul de retail modern s-a menținut la 4.04 milioane de mp, potrivit celui mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield. Densitatea medie este de 209 mp la mia de locuitori.
În cel de-al treilea trimestru s-a deschis primul centru comercial dezvoltat de grupul polonez Scallier în România, Funshop Park Roșiorii de Vede (6.500 mp), iar pe 11 noiembrie se va deschide și cel de-al doilea, la Focșani.
Aceste proiecte de retail se adaugă la celelalte două scheme de retail lansate în prima jumătate a anului, și anume Sepsi Value Center, cu 16.300 mp, dezvoltat de Prime Kapital și MAS Real Estate și Fashion House Pallady faza 1, de 8.500 mp, dezvoltat de Liebrecht & Wood.
„Așa cum preconizam la începutul anului, activitatatea de dezvoltare pe piața de retail și-a redus motoarele în 2021, dezvoltatorii adaptându-și astfel strategiile de expansiune la vremurile prin care trecem. Cu toate acestea, există și dezvoltatori, așa cum este cazul Scallier, Prime Kapital sau Mitiska care au pariat pe România chiar și în acestă perioadă.  Criza COVID-19 s-a suprapus pe un moment în care piața de retail este în plin proces de mutare a focusului dezvoltatorilor spre proiecte de convenienţă și spre alte zone neexploatate până acum. Nivelul scăzut de saturație din punct de vedere al retailului modern în majoritatea orașelor principale, secundare și chiar în unele terțiare, deschide calea dezvoltatorilor către noi zone neexploatate, care pot să susțină scheme în special de mici dimensiuni care să completeze oferta existentă,”, spune Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox.     
Ce se mai construiește
În prezent sunt în construcție proiecte noi sau extinderi ale celor existente cu o suprafață totală de 120.000 de mp și a căror livrare este așteptată pentru sfârșitul anului 2022, în timp ce alte proiecte importante cu o suprafață mai mare de 460.000 de mp se află în stadii diferite de planificare, potrivit Cushman & Wakefiled.
Cele mai importante proiecte aflate în construcție sunt Prahova Value Centre în Ploiești, care va fi deschis la începutul lunii decembrie, extinderea Colosseum Mall în București, programată pentru livrare în primăvara anului 2022 sau Bârlad Value Centre în Moldova, a cărei finalizare este stabilită pentru finalul acestei luni. Prime Kapital (în joint-venture cu MAS Real Estate), Scallier și Mitiska au cele mai consistente investiții în plan, vizând să-și extindă prezența în România.
Chiriile râmân la fel
Nivelul chiriilor în parcurile de retail rămâne în esență nemodificat, în condițiile în care acest format de retail a continuat să aibă rezultate pozitive în ciuda restricțiilor guvernamentale. Astfel, chiria care poate fi obținută pentru un spațiu de 100 de mp într-un centru comercial dominant din București era în jurul a 75 euro/mp/lună la sfârșitul trimestrului trei 2021, în timp ce în orașele secundare, precum Cluj-Napoca (50-60 euro/mp/lună), Timișoara, Iași sau Constanța, nivelul maxim al chiriei în centrele comerciale dominante este cuprins între 40-50 euro/mp/lună. În orașele terțiare, chiriile ajung la 27-32 euro/mp/lună.

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.economica.net/cuhman-wakefiled-activitatea-de-dezvoltare-pe-piata-de-retail-si-a-redus-motoarele-in-2021-doar-trei-dezvoltatori-au-deschis-parcuri-de-retail_542116.html