Plaza Centers a prelungit termenul de finalizare a vânzării proiectului Casa Radio către AFI Europe

Plaza Centers a prelungit termenul de finalizare a vânzării proiectului Casa Radio către AFI Europe
Plaza Centers și AFI Europe au convenit să prelungească cu încă un an termenul până la care va fi realizată tranzacția pentru 75% din proiectul Casa Radio, potrivit unui anunț al Plaza Centers. Este a doua extindere a termenului, după ce în noiembrie anul trecut a fost stabilită data de 31 decembrie 2021. AFI Europe a plătit un avans de 200.000 de euro, iar Plaza Centers va returna banii dacă intră într-un litigiu sau pierde drepturile din Parteneriatul Public Privat (PPP) cu Statul român pentru proiectul Casa Radio.
În vara lui 2019, AFI Europe, proprietarul celui mai mare centru comercial din România, a semnat pre-contractul de vânzare-cumpărare a proiectului Casa Radio. Prețul anunțat a fost de 60 de milioane de euro pentru participația de 75% a Plaza Centers în proiectul Casa Radio.
Casa Radio, muzeu al comunismului
Un vechi proiect al lui Ceauşescu urma să prindă contur în era capitalismului, după semnarea unui partenerat public-privat, în 2006. Terenul şi clădirea Casa Radio de pe cheiul Dâmboviţei au fost concesionate de statul român pe o perioadă de 49 de ani către Plaza Centers.
În locul muzeului comunismului, aşa cum îşi imagina Ceauşescu, aici urmau să apară un mall, turnuri de birouri, dar şi un hotel şi un centru de conferinţe. La 15 ani de la semnarea parteneriatului, nicio clădire nu a prins contur.
Plaza Centers se angajase să construiască o clădire de 11.000 de mp pentru Statul român, ca parte din PPP. Dezvoltatorul a investit bani în lucrărie de demolare, de fundație și de design până în 2010. Construcția a întârziat pe fondul crizei economice, dar și din cauza lipsei de progres în renegocierea PPP cu Statul român.
Datorită diferențelor substanțiale între Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) și stipulările din PPP, dar și schimbărilor în legislația Uniunii Europene cu privire la considerentele de mediu ale cladirilor utilizate de instituțiile publice, au determinat Plaza Centers să renegocieze parteneriatul: calendarul, structura, reperele dar și adaptarea dezvoltării la noile cerințe ale Uniunii. Dar, spune compania, în ciuda multor notificări trimise, niciun progress nu a fost făcut, potrivit datelor din raportul financiar pe anul 2020.
Înainte de criză, Plaza Centers a investit peste 300 milioane euro în terenuri pentru malluri în mai multe orașe din țară. Niciun mall nu a fost construit, deși la cel din Miercurea Ciuc lucrările au fost începute. În ultimii ani, Plaza Centers a vândut acestere terenuri dar și clădirea de birouri Palazzo Ducale.

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.economica.net/plaza-centers-a-prelungit-termenul-de-finalizare-a-vanzarii-proiectului-casa-radio-catre-afi-europe_550000.html