Cu cât crește prețul unei locuințe dacă dezvoltatorii instalează centrale de bloc în locul centralelor de apartament

Cu cât crește prețul unei locuințe dacă dezvoltatorii instalează centrale de bloc în locul centralelor de apartament
Ministerul Mediului vrea să vină în Coaliție cu o propunere care să interzică instalarea centralelor de apartament în blocurile noi. „Va fi analizată în luna ianuarie și vom propune coaliției de guvernare în luna ianuarie o reglementare nouă, adică o interdicție de centrale individuale în blocurile noi. Interdicția nu o să apară de azi pe mâine, dar probabil se va întâmpla până la mijlocul anului. Dacă va fi proiect de lege va trebui să treacă de Parlament, dacă va fi ordonanță de urgență o să apară un pic mai devreme, dar nu se va interveni pentru centralele care sunt deja autorizate”, spune ministrul mediului Tanczos Barna, citat de Digi24.
Propunerea nu este una nouă. Autoritățile au mai vrut și în trecut să aplice asceastă măsură, dar nu s-a mai concretizat. În plus, de la începutul anului trecut, locuințele noi, fie că sunt construite de privați sau de  dezvoltatori mari, trebuie să respecte standardele nZEB („nearly zero energy building”). Adică să aibă un consum de energie aproape egal cu zero, asigurat în mare parte din surse regenerabile de energie, dar și printr-un grad ridicat de eficiență energetică.
„În momentul în care instalezi o centrală de bloc, la o capacitate destul de mare, legea impune să ai fochist 24 de ore. De asemenea, dacă montez centrala pe bloc, la unul de 11 etaje, cel de la parter vrea să aibă apă caldă când dă drumul la apă, cel de la etajul 11 se frige. Pentru a evita astfel de situații, se pun tot felul de instalații care costă”, ne-a declarat Antoanela Comșa, președintele dezvoltatorului Gran Via România și al Asociației Investitorilor Imobiliari din România (AREI).
Comșa spune că doar pe partea instalațiilor costurile cresc cu 15-20%, iar în prețul final al apartamentului, ponderea este de 5%.
„Personal o consider o măsură bună, de altfel, noi acum am depus documentația în vederea obținerii autorizației de construire pentru proiectul de pe strada Fabrica de Gheața, unde am adoptat deja măsura cu centrala de bloc, la fel și la cea de-a doua fază din proiectul din Aviației. La Constanța nu a mai fost posibil, pentru că aveam deja autorizațiile și ar fi însemnat schimbarea proiectului. Dar ce construim de acum încolo, construim cu centrală de bloc”, a mai spus pentru Economica.net Antoanela Comșa.
Centralele de bloc se pot instala la subsol, caz în care pereții trebuie să fie mai groși, astfel încât să nu afecteze structura de rezistență a clădirii în caz de explozie, și are nevoie și de o tubulatură prin care să fie eliminate gazele arse deasupra blocului. Comșa spune că mulți dezvoltatori le instalează pe bloc, pentru că e mai simplu, iar etajul tehnic nu taie din CUT-ul (coeficientul de utilizare al terenului) proiectului.
În Spania, clădirile noi au centrale de bloc, iar în sud, acolo unde temperaturile sunt mai mari, locuitorii se încălzesc cu aerul condiționat. Totuși, schimbările climatice din ultimii ani ia adus la Madrid temperaturi scăzute, ceea ce i-a determinat pe unii locuitori să-și instaleze centrale de apartement, dacă locuiau în blocuri vechi.
Încălzire prin pardoseală sau cu energie geotermală
One United Properties folosește în proiectele sale aflate în construcție un sistem de încălzire prin pardoseală, cu module termohidraulice, iar pentru răcire sunt instalate sisteme de climatizare VRV, montate în tavanul fals.
În proiectul One Peninsula, aflat în construcție, dezvoltatorul va instala pompe de căldură geotermală, care vor aducă energia de la 120 de metri adâncime, iar capacitatea de extracție este de 1.3oo kW.
Și dezvoltatorul Impact a folosit sistemul de încălzire prin pardoseală în cadrul proiectului Luxuria și în cele mai recente apartamente din Greenfield Băneasa, și respectă standardele nZEB de la 1 ianuarie 2021.
Fotografie de Waldemar Brandt pe Unsplash
———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.economica.net/cu-cat-creste-pretul-unei-locuinte-daca-dezvoltatorii-instaleaza-centrale-de-bloc-in-locul-centralelor-de-apartament_553634.html