Austria, Cehia şi Ungaria, în topul investitorilor care au achiziţionat proprietăţi imobiliare în România, în 2021 – analiză

Austria, Cehia şi Ungaria, în topul investitorilor care au achiziţionat proprietăţi imobiliare în România, în 2021 – analiză
Astfel, anul trecut, companiile austriece au cumpărat în România active imobiliare (birouri şi spaţii de retail) în valoare totală de 323 milioane de euro, în timp ce investitorii din Cehia au investit 173 milioane de euro, iar cei din Ungaria 150 milioane de euro. Pe locul patru al ierarhiei se află investitori autohtoni, prin companii cu acţionariat românesc care au achiziţionat active imobiliare ce au totalizat 119,55 milioane de euro. Printre marii investitori români care au rivalizat cu investitorii străini se află Dedeman şi compania One United Properties.
Conform analizei de specialitate, în 2021, tranzacţiile cu active comerciale din ţara noastră au fost de 919,45 milioane de euro, ceea ce reprezintă locul trei ca valoare totală după maximum de 1,038 miliarde de euro, în 2008, respectiv 1,006 miliarde de euro, în 2018).
Pentru acest an, un fond de investiţii din Cehia analizează dezvoltarea unui proiect nou, de câteva zeci de mii de metri pătraţi de birouri în Bucureşti, în zona centrală, precizează realizatorii analizei.
La nivelul Uniunii Europene, investiţiile în proprietăţi imobiliare comerciale au crescut cu 15%, în cursul anului trecut, faţă de datele din 2020, până la 270 miliarde de euro.
În 2021, au crescut puternic ca volum investiţiile imobiliare din ţări apropiate României, din Europa Centrală şi de Est, respectiv Cehia (care au totalizat 173 milioane euro) şi Ungaria (150 milioane euro).
Potrivit sursei citate, la nivelul Europei, în primăvara anului 2020, majoritatea investitorilor străini şi-a amânat tranzacţiile în curs până când Europa va fi redeschisă. Pe parcursul întregului an, până în T1 2021, investiţiile străine au scăzut cu 38% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, dar ulterior situaţia s-a îmbunătăţit.
„Investiţiile transfrontaliere între ţările europene au fost mai puţin afectate, deoarece acordurile din apropiere au fost mai uşor de realizat în timpul lockdown-urilor, potrivit unui studiu realizat la nivelul Alianţei BNP Paribas Real Estate, din care face parte şi Fortim. Per total, investiţiile transfrontaliere între ţările europene au crescut cu 7% în 2021, faţă de 2020. În schimb, investiţiile de pe alte continente au fost puternic afectate de criză. Dar perioada post-criză pare să difere de la un continent la altul. Investitorii americani au fost mai interesaţi de piaţa europeană în 2021. Cu aproape 42 de miliarde de euro cheltuite de-a lungul anului, investiţiile americane au revenit la nivelurile de dinainte de criză. Pe de altă parte, investitorii din Asia Pacific şi Orientul Mijlociu nu par să fie la fel de activi în investiţiile lor europene. După cum s-a observat încă din 2009, reducerea tranzacţiilor transfrontaliere în Europa a fost oarecum compensată de investiţiile interne în timpul pandemiei (graficul alăturat). Dar, pe măsură ce restricţiile s-au relaxat, investiţiile străine au fost reluate mult mai puternic decât se aşteptau”, potrivit aceluiaşi studiu.
Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate în România, este o companie de consultanţă imobiliară fondată în anul 2002 şi care, din decembrie 2020, este controlată de Costin Nistor, Bogdan Cange şi Nicolae Ciobanu.
Compania oferă servicii de consultanţă imobiliară pe segmentul de birouri, retail, industrial & logistică, evaluări, capital markets, research, dar şi servicii de Property Management şi Project Management.
———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.economica.net/austria-cehia-si-ungaria-in-topul-investitorilor-care-au-achizitionat-proprietati-imobiliare-in-romania-in-2021-analiza_568731.html