Băncile anticipează înăsprirea condiţiilor pentru creditele ipotecare. Preţurile la imobile nu mai cresc. Sectorul energetic, mai riscant – BNR

Băncile anticipează înăsprirea condiţiilor pentru creditele ipotecare. Preţurile la imobile nu mai cresc. Sectorul energetic, mai riscant – BNR
Majoritatea băncilor consideră că a crescut riscul de creditare al microîntreprinderilor în 2022 faţă de trimestrul al IV-lea din 2021. „Majoritatea instituțiilor de credit (peste 95 la sută) au considerat că riscul de credit asociat împrumuturilor acordate IMM și corporațiilor s-a menținut constant în T4 2021, evoluțiile fiind similare celor din ultimele trei trimestre. Din perspectiva dimensiunii IMM, procentul băncilor care consideră că microîntreprinderile au devenit mai riscante din punct de vedere al acordării de împrumuturi a rămas relativ constant față de trimestrul anterior, la valoarea de 4 la sută. În continuare, sectorul bancar consideră că cel mai riscant segment este cel al întreprinderilor mici.”, arată sondajul BNR.
Astfel, sectroarele pentru care a crescut riscul de credit sunt următoarele: energetic, industrie, construcţii, turism, transporturi şi intermediere financiară. „ Percepția la nivel sectorial a riscului de credit asociat creditării companiilor nefinanciare s-a deteriorat. Pe fondul evoluțiilor nefavorabile și al incertitudinilor din piața de energie, sectorul energetic rămâne cel mai riscant, 81 la sută dintre bănci considerându-l mai riscant față de trimestrul anterior. Al doilea cel mai riscant sector în acest trimestru este considerat a fi cel industrial (38 la sută procent net), fiind urmat de sectoarele construcții (32 la sută procent net), turism și transporturi (28 la sută procent net) și sectorul intermediere financiară (16 la sută procent net)”, arată BNR.
Pe de altă parte, riscul de credit s-a menținut relativ constant pentru sectoarele agricultură, tranzacții imobiliare, comerț și alte servicii. De asemenea, multe bănci şi-au exprimat îngrijorarea căvom avea de-a face cu o creştere a creditelor neperformante în următoarea perioadă.
Valoarea medie a avansurilor percepute de bănci în jur de 28%
Alte modificări estimate de băncile comerciale participante la sondaj se leagă de finanţarea şi evoluţia sectorului imobiliar. Astfel, peste 48% din băncile participante la sondaj apreciază că în trimestrul I din 2022 se vor înăspri condiţiile de creditare pentru împrumuturile ipotecare. Înăsprirea a început încă de anul trecut odată cu majorarea dobanzilor legate de ROBOR/IRCC, fapt care a condus şi la o îngustare a marjei de profit a băncilor.
„Pentru primul trimestru al anului 2022, cele mai multe instituții de credit mizează pe menținerea relativ constantă a condițiilor de creditare indiferent de tipul creditului, însă în proporție de 48 la sută în cazul împrumuturilor destinate achiziției de locuințe și terenuri, respectiv 32 la sută în cel al creditelor de consum, participanții la sondaj anticipează înăsprirea standardelor de creditare. (…) Unicul termen al contractelor de credit care a înregistrat modificări în sensul înăspririi în T4 2021 a fost spread-ul ratei medii a dobânzii la credite față de IRCC/ROBOR (+27,4 la sută procent net).  Indicatorul loan-to-value (LTV) pentru creditele nou-acordate în ultimele trei luni a rămas constant la valoarea medie de 72 la sută în T4 2021 (n.a. – echivalentul unui avans mediu pe sistem de 28%), în timp ce la nivel agregat LTV s-a micșorat cu 1 punct procentual comparativ cu trimestrul precedent, ajungând la 68 la sută (n.a. – echivalentul unui avans mediu pe sistem de 32%)”, potrivit BNR.
Pe fondul considerentului că cererea de credite ipotecare se va menţine la nivel constant, majpritatea băncilor anticipează o menţinere relativ constantă a preţurilor proprietăţilor imobiliare. „Pentru primul trimestru al anului 2022, o pondere importantă (72,9 la sută) a băncilor anticipează menținerea nemodificată a prețurilor proprietăților imobiliare rezidențiale, în timp ce 27,1 la sută se așteaptă la o creștere. În proporție de 51,5 la sută, băncile participante la sondaj au raportat menținerea aproximativ constantă a cererii de credite imobiliare în T4 2021, 41,1 la sută consideră că aceasta a scăzut moderat, iar 7,1 la sută au raportat o cerere moderat mai mare. În T1 2022, circa 57 la sută dintre băncile autohtone anticipează păstrarea constantă a cererii de credite destinate achiziției de locuințe și terenuri”, conform sondajului BNR.
Totodată, o înăsprire moderată a condiţiilor de acordare a creditelor imobiliare-ipotecare este aşteptată şi în zona euro

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.economica.net/bancile-anticipeaza-inasprirea-conditiilor-pentru-creditele-ipotecare-si-mentinerea-preturilor-la-imobiliare-sectorul-energetic-considerat-cel-mai-riscant-bnr_564063.html