Bogdan Marcu, CW Echinox: Începând cu 2023 am putea vedea o revenire a interesului pentru centre comerciale de tip mall

Bogdan Marcu, CW Echinox: Începând cu 2023 am putea vedea o revenire a interesului pentru centre comerciale de tip mall
Interesul dezvoltatorilor s-a concentrat anul trecut pe orase unde stocul de spații moderne era redus. Prime Kapital, Mitiska și Scalliers au dechis parcuri comerciale la Bârlad, Sfântu Gheorghe, Roșiorii de Vede, , Mediaș, Baia Mare și Focșani. Singurul proiect livrat anul trecut în București a fost reprezentat de prima fază a proeictului Fashion House Pallady, cu un total de 8.500 mp.
În total, 2021 a adus pe piață 100.000 de mp de noi spații comerciale, cea mai mare parte dintre acestea, 70%, fiind finalizate în ultimele luni ale anului. 2022 pare tras la indigo, iar parcurile de retail continuă să fie formatul preferat de dezvoltatori. Peste 80% din cei 100.000 de mp de spații noi anunțați pentru acest an vor fi livrați în astfel de proiecte, potrivit Cushman & Wakefiled Echinox.
Cele mai importante deschidere de centre comerciale
Extinderea cu 16.500 metri pătrați a Colosseum Mall din București este singurul proiect de tip mall care ar urma să fie finalizat în acest an, reprezentând și primul centru comercial livrat în Capitală după șase ani fără niciun astfel de proiect nou.
„Dacă și în 2022, țintele principale pentru noi proiecte vor fi de asemenea orașele de sub 150.000 de locuitori, iar formatele dominante vor fi parcurile de retail, începând cu 2023 am putea vedea o revenire a interesului pentru orașe mari și pentru centre comerciale de tip mall”, spune Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox.
Cele mai importante deschideri de anul acesta sunt: Shopping Park Piteşti (Square 7 Properties/Mitiska), Alba Iulia Value Centre (PK/MAS RE), extinderea Colosseum Mall și trei parcuri de retail ale Scallier de la Timișoara, Moșnița Nouă și Vaslui.
CITEȘTE ȘI Dezvoltatorii au planuri pentru cel puțin 30 de centre comerciale și extinderi în toată țara – harta pe județe
Fotografie de Charles Deluvio pe Unsplash

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.economica.net/bogdan-marcu-cw-echinox-incepand-cu-2023-am-putea-vedea-o-revenire-a-interesului-pentru-centre-comerciale-de-tip-mall_559450.html