CBRE: Livrările de spații moderne de birouri de anul acesta vor atinge cel mai scăzut nivel de după 2017

CBRE: Livrările de spații moderne de birouri de anul acesta vor atinge cel mai scăzut nivel de după 2017
CBRE artă că doar șase clădiri de birouri cu o suprafață închiriabilă de 135.700 de mp vor fi livrate și vor crește stocul de spații moderne de birouri la 3,3 milioane de mp. Ce se livrează? Birourile dezvoltate de AFI, One United Properties, River Invest, Forte Partners și Atenor, care vor aduce noi spații zonele de Centru-Vest, Centru, dar și zona Nord-Vest, potrivit celui mai recent raport al CBRE România – Market Outlook 2022. 
Chiar dacă per total suprafața de birouri ce urmează a fi livrată anul acesta se află la cel mai scăzut nivel dintr-un ciclu de cinci ani, cele planificate pentru 2023, estimată la un total de 267.300 mp, intră direct în top 3 livrări într-un interval de 10 ani. La acestea se adaugă criza de autorizații în cadrul căreia activează în curent piața și care reprezintă realmente o amenințare ce ar putea afecta disponibilitatea existentă, mai arată CBRE. 
„Companiile care își propun căutarea unor noi spații moderne sau cele care vor fi nevoite să reînnoiască contractele de închiriere s-ar putea afla într-o poziție foarte incomodă, deoarece proprietarii vor avea o poziție de negociere foarte solidă. În același timp însă, momentul în care ne aflăm în prezent este optim pentru a începe un proces de luare a deciziilor: vedem o rată de neocupare crescută, livrări disponibile pe termen scurt și mai ales o tendință de transformare organizațională în curs de desfășurare generată de strategiile pregătite de companii pentru a fi implementate după întreruperea pandemiei”, explică Vlad Damian, Head al A&T Services Office | Investor Leasing, CBRE România. 
Creștere a activității de închiriere
Activitatea totală de închiriere din 2021 a atins pragul de 280.500 mp, cu 16% mai mare față de cea înregistrată în 2020. Cererea netă (totalul tranzacțiilor, excluzând reînnoirea / renegocierea) a reprezentat 58% din totalul activității de închiriere și a fost cu 15% mai mare decât cea din 2020. Semnalul pozitiv indicat de creșterea de la an la an este un fapt care ne reamintește că, pe parcursul anului 2021, activitatea desfășurată în birouri a început să se redreseze și să câștige cote mai mari în proporția dintre timpul împărțit între munca de acasă și cea de la birou. Pre-închirierile din 2021 au reprezentat un sfert din absorbția anuală, în timp ce tranzacțiile de reînnoire / renegociere au totalizat 117.700 mp, depășind, de asemenea, cu 16% cifra din 2020 pentru acest tip de tranzacții.
2022 a început într-o altă paradigmă
Raportul CBRE mai arată că anul a debutat cu companii care au reluat procesul decizional imobiliar, suspendat în ultimii ani. Dar au și noi strategii de nearshoring ale unor jucători care până acum nu au luat în considerare România ca bază pentru operațiunile lor. Nivelul pre-închirierilor a urcat până la 15% din totalul activității de închiriere. 
România, atractivă pentru companiile din Fortune 500
Piața locală de birouri atrage din ce în ce mai multe companii Fortune 500, ceea ce pune România pe picior de egalitate cu piețele mai mature din regiunea Europei Centrale și de Est. Ultimele anunțuri ale Booking Holding, proprietarul Booking.com, care a încheiat un contract pentru 8.000 mp în U-Center, sau Ford România, care tocmai a confirmat deschiderea noului său Business Solutions Center în One Cotroceni Park, sunt rezultatele imediate ale noilor strategii care consideră abordarea nearshoring ca fiind o soluție câștigătoare pentru viitor. Ambele companii au fost consiliate în procesul de închiriere de CBRE România.
„România, care se află acum pe locul șase în ceea ce privește cele mai mari piețe după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, are cea mai mare viteză de internet în bandă largă din Europa. În plus, dispune încă de o mare rezervă de forță de muncă calificată și subplătită în comparație cu piețele Uniunii. România se află în competiție directă cu Polonia și restul țărilor din ECE pentru a atrage companii de tip BPO/ centre de excelență și operațiuni. Acest lucru nu va însemna decât o nouă cerere adăugată peste cea cererea organică a pieței locale de birouri, ceea ce va crește presiunea asupra celor mai bune spații de birouri disponibile.”, afirmă Alina Calciu, Head al A&T Services Office | Occupier, CBRE România. 
CITEȘTE ȘI Marian Popa, Globalworth: Sunt 10-12 chiriași care caută suprafețe pentru birouri mai mari de 10.000 de mp

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.economica.net/cbre-birouri-romania_562837.html