CW Echinox: Cererea de spații logistice și industriale a depășit pragul de un milion de mp în 2021 pentru prima dată în istorie

CW Echinox: Cererea de spații logistice și industriale a depășit pragul de un milion de mp în 2021 pentru prima dată în istorie
Companiile au accelerat planurile de închirere de spații logistice și industriale în ultimul trimestru și au contractat un nivel record de spații, de 441.000 de mp. Acest nivel reprezintă 44% din suprafața tranzacționată în 2021. Extinderea comerțului online, atât din punct de vedere geografic, cât și în ceea ce privește gamele de produse, alături de măsurile de eficientizare operațională și de scurtare a lanțurilor de aprovizionare, au fost factori cheie care au stimulat cererea.
De unde a venit cererea de spații logistice
Această cerere în creștere a venit în mare parte de  la companiile de distribuție și logistică, de la cele de retail, FMCG și e-commerce. În total acestea au realizat jumătate din volumul tranzacționat.
Network One Distribution, Mobexpert, Havi Logistics, DSV, Elbi, Altex, Metro Cash & Carry, Kuehne + Nagel, ITC Logistics sau Tuborg sunt printre companiile care au semnat contracte relevante de închiriere în 2021.  Alte sectoare active au fost automotive, producție, industria farmaceutică sau curierat, cu aproape 200.000 mp de spații închiriate.
Bucureștiul a atras anul trecut 67% din volumul tranzacționat de spații logistice, în timp ce Timișoara, Oradea și Brașov au fost cele mai active orașe regionale, cu un total de peste 200.000 de mp contractați. Din punct de vedere al activității de dezvoltare, în 2021 au fost finalizate proiecte totalizând 530.000 de mp, în scădere cu 18% față de 2020. Reducerea suprafeței de spații logistice noi livrate coroborată cu o cerere susținută din partea chiriașilor a determinat diminuarea spațiilor disponibile la 4,2% în București și la 3,5% la nivel national.
CITEȘTE ȘI Auchan a deschis al doilea centru logistic din țară, în Hunedoara. Are peste 67.000 de metri pătrați și deservește 154 de magazine ale rețelei
Ce urmează în 2022 pe piața de spații logistice
Cererea puternică pentru spații logistice și industriale, combinată cu ratele scăzute de neocupare, încurajează dezvoltatorii să-și continue extinderea portofoliilor. În prezent, aproape 600.000 mp de spații noi sunt planificate pentru livrare în următoarele 12 luni, peste 50% dintre aceste spații fiind situate în București. Timișoara, Brașov și Cluj vor beneficia de asemenea de noi spații industriale și logistice în 2022, dar există și un interes evident pentru orașele secundare și terțiare, determinat de cererea recent crescută pentru astfel de locații.
„Piața a fost foarte dinamică și în 2021 continuând evoluția din 2020, susținută de o cerere din sectoare diverse ale economiei.  Companiile care au închiriat spații au fost preponderent din retailul tradițional, comerț online, logistică și distribuție. Ne bucurăm să observăm un număr atât de mare de tranzacții (peste 30) cu suprafețe mai mari de 10.000 mp, ceea ce ne dă încredere în dezvoltarea pieței logistice și industriale și în următorii ani”, spune Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.
Fotografie de  Adrian Sulyok pe Unsplash
———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.economica.net/cw-echinox-cererea-de-spatii-logistice-si-industriale-a-depasit-pragul-de-un-milion-de-mp-in-2021-pentru-prima-data-in-istorie_560598.html