Dezvoltatorul CTP a realizat un profit de peste un miliard de euro în 2021. În România, profitul a fost de 111 milioane de euro

Dezvoltatorul CTP a realizat un profit de peste un miliard de euro în 2021. În România, profitul a fost de 111 milioane de euro
CTP și-a depășit obiectivele stabilite la listarea din martie 2021 pe parcursul a nouă luni din primul an ca societate listată la bursă și a obținut un randament anual total de 47%, în timp ce valoarea brută a activelor (GAV) din portofoliu a crescut cu 43%, la 7,6 miliarde de euro, a anunțat compania.
În România, CTP a realizat venituri nete din chirii de 61,7 milioane de euro. În total, compania a realziat venituri nete din chirii de 327 de milioane de euro, datorită creșterii chiriilor în termeni comparabili de 1,6%, prin impactul pozitiv al finalizării dezvoltărilor și al activității de investiții disciplinate, a anunțat compania.
Profitul înregistrat în România a fost anul trecut de 111 milioane de euro. CTP are o cotă de piață de 36,2% din suprafața totală de 5,6 milioane de mp de spații logistice și industriale din România.
„Compresia puternică a randamentelor pe piețele din ECE în 2021 a oferit un context foarte pozitiv pentru creșterea organică a dezvoltării conduse de chiriași generată în portofoliu în 2021. CTP continuă să mențină un randament al costurilor peste ținta de 10% pe care ne-am stabilit-o. De asemenea, suntem pe drumul cel bun pentru a atinge 10 milioane de mp de suprafață închiriabilă până la sfârșitul anului 2022, cu aproximativ 12 luni mai devreme decât am anticipat inițial, ceea ce va oferi aproximativ 100 de milioane de euro până la 125 de milioane de euro în chirii noi. Această cifră se compară cu cele 7,6 milioane de metri pătrați de spații în zece țări pe care le administrăm în prezent”, spune Richard Wilkinson, directorul financiar al grupului.
Investițiile imobiliare au crescut cu 40,6% la aproape 7,6 miliarde de de euro.
CTP are terenuri de 527 milioane de euro pentru noi dezvoltări
Tot anul trecut, compania a investiti 193 de milioane de euro în achiziția de noi terenuri pentru dezvoltare. 87% dintre acestea se află în apropierea parcurilor deja construite. Suprafața de 17,8 milionae de mp pe care CTP o deține, îi permite să-și dubleze volumul portofoliului actual. Valoarea totală a terenurilor pe care urmează să fie construite noi depozite este de 527 milioane de euro, din care 90 de milioane de euro în România. Cel mai notabil exemplu este achiziția unui teren de 27,5 hectare la CTPark Belgrad Centere, care va deveni cel mai mare centru logistic din Serbia, cu 130.000 de mp.
Gradul de îndatorare a scăzut de la 50,7% în 2020, la 42,8% în 2021.
Cel mai mare parc logistic al companiei este CTPark Bucharest West, care are o suprafață închiriabilă de 747.000 de mp, cu alți 15.000 de mp aflați în construcție anul trecut. Terenul adiacent pentru viitoarea construcții este de 1,3 miliaone de mp. Aici, gradul de ocupare este de 89%. Al treilea proiect ca mărime se află tot la București – CTPArk Bucharest, unde suprafața închiriabilă este de 544.000 de mp și unde gradul de opcupare este de 92%.
Dezvoltatorul a finalizat luna trecută preluarea și delistarea Deutsche Industrie REIT-AG (denumită acum Deutsche Industrie Grundbesitz AG, „DIR”) cu 800 de milioane de euro. Piața din Germania a devenit astfel a treia piață ca mărime pentru CTP după valoarea brută a activelor, după Cehia (42%) și România (21%). În plus, planurile prevăd că investițiile să se ridice la un miliard de euro în următorii cinci ani. 
———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.economica.net/dezvoltatorul-ctp-profit-romania_567106.html