Hanul unde s-a sărbătorit pentru prima dată pe teritoriul României ziua de 1 Mai, scos la vânzare

Hanul unde s-a sărbătorit pentru prima dată pe teritoriul României ziua de 1 Mai, scos la vânzare
Clădirea în care astăzi funcționează spații comerciale, un hotel, restaurante și o sala de sport, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 3,9 milioane de euro, potrivit unui anunț al Sotheby’s International Romania.  Construită în secolul al XIX-lea, clădirea are o suprafață construită de peste 5.500 de mp și un teren de 7.000 de mp.
Adevărata vatră comercială a vechii urbe a Aradului, Hanul “Boul Rosu” a fost construit în prima parte a secolului al XIX-lea și a jucat un rol important în dezvoltarea orașului. Denumirea de “Boul Roșu” amintește de renumitul târg de vite ce avea loc în piața cu același nume . Hanul găzduia negustori și producători veniți pentru diverse târguri care aveau de obicei loc în Piața Avram Iancu și în Piața Catedralei.
Hanul, acum și atunci
Parterul clădirii adăpostea un restaurant luxos, partea de la etaj era amenajată ca hotel. În spatele clădirii erau amenajate grajduri pentru animalele celor ce poposeau la han. De-a lungul istoriei de aproape 200 de ani, clădirea a jucat un rol activ major în viata socială, comercială, culturală și politică a urbei. In 1890, în incinta Hanului s-a sărbătorit pentru prima dată pe teritoriul României ziua de 1 Mai. Până la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial tot aici s-au desfășurat regulat evenimente culturale importante.
Din punct de vedere arhitectural, clădirea a fost construită în stil eclectic și își păstrează și astăzi frumusețea fațadei bogat ornamentată. Decorațiile ornamentale, ancadramentele ferestrelor dar și turnul de pe colț sunt elementele distinctive ale clădirii pe care orice arădean le recunoaște dintr-o singură privire. În zilele noastre, “Boul Roșu” adăpostește un hotel, diverse restaurante dar și o zona de producție, o sală de sport și mai multe spații comerciale. Una din clădirile de referință ale Aradului, cu o poveste și o tradiție de aproape 200 de ani, o clădire de excepție dar și o afacere la cheie cu multiple centre de profit, “Boul Roșu” este o investiție ce se poate dovedi foarte rapid profitabilă.
Vezi și Vila Rucăreanu din Bușteni, unde se caza pictorul Nicolae Tonitza, scoasă la vânzare pentru 185.000 de euro
Surse: adevarul.ro
Foto: Alex Bunea

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.economica.net/hanul-unde-s-a-sarbatorit-pentru-prima-data-pe-teritoriul-romaniei-ziua-de-1-mai-scos-la-vanzare_558236.html